Metodika
Metodika
Popis
Projektové dny realizujeme s dětmi v mateřských a základních školách. Snažíme se naučit děti a ideálně i rodiče vytvářet vlastní nutričně hodnotná jídla a zdůrazňovat důležitost kvalitní snídaně a svačiny. Děti aktivně zapojujeme do procesu přípravy pokrmů a představujeme jim pro ně mnohdy netypické potraviny a suroviny, ze kterých lze vyrobit chutnou a zdravou svačinu. Během realizace jídel děti poučíme o významu zdravého stravování, o významu a funkci jednotlivých živin, či o složení potravin.
Smyslem je naučit žáky chutné jídlo nejen připravit, ale i „prodat“ formou reklamy, kterou si samy vytvoří a navrhnout prodejní cenu. Projektové dny mnohdy spojíme s rodičovskými schůzkami, kdy se akce mají možnost zúčastnit i rodiče.
Účastníci projektových dnů
• Děti
• Třídní učitelka
• Výživový poradce, nutriční terapeut
• Vedoucí školní jídelny, kuchařky
• Pronajímatel kantýn
Metodika klade důraz na
• Dodržování hygienických zásad a návyků
• Snížený obsah cukru v potravinách
• Spojení zdravého a pravidelného stravování se sportem
• Jednotnou metodiku projektových dnů
• Nutričně vyváženou stravu
• Zařazení potravin bez zbytečné chemie